Qi Gong

De geschiedenis van Qi Gong

De geschiedenis van de Qi Gong gaat tot heel ver terug. Men zegt dat er zelfs al zo’n tienduizend jaar geleden in China oefeningen werden gedaan die op Qi Gong lijken. De eerste geschriften over Qi Gong dateren van ongeveer 700 jaar voor Christus.

Oudste boek over Qi Gong
In 230 voor christus werd het oudste boek over Qi Gong, Lu Shi Chun Qiu, geschreven en hierin stond de geschiedenis van de Qi Gong. In dit boek werd geschreven over een kleine groep mensen die in een gemeenschap leefde. Deze groep leefde in een gebied waar men te kampen had met een vochtig klimaat en waar met regelmaat het land overstroomde met als gevolg dat zij vaak last hadden van gewrichts-en spierpijn. Door een soort dansbewegingen te doen bevorderden zij de doorbloeding in hun lichaam waardoor de klachten aanzienlijk verminderden. Deze bewegingsvormen noemde men Dao Yin. Het Dao Yin is ook verwerkt in de Dim Mak Europe Qi Gong.

De gele Keizer Huang Di
In de periode van 475-221 voor Christus schreef de gele Keizer Huang Di zijn boek Nei Jing, wat nog steeds geldt als het oudste klassieke werk over interne geneeskunde dat in China werd teruggevonden. Hierin is Qi Gong beschreven als een belangrijk middel tegen ziektes en als bescherming van de gezondheid.

Han dynastie Qi gongHan dynastie
Qi Gong was al goed ontwikkeld voor de periode van de Han dynastie. Dat blijkt uit rollen zijden perkament die in 1973 gevonden werden. In deze rollen staat beschreven hoe men het zelfgenezend vermogen kan bevorderen door het sturen van ademhaling en qi (energie).

Daarnaast was er ook een atlas met 44 tekeningen die verschillende bewegingen van het lichaam aangeven bedoeld om ziektesymptomen van pijn tegen te gaan door middel van verschillende soorten Dao Yin (Er staan tekeningen in over ziekten en symptomen zoals pijn in de knie, artritis, doofheid enz, behandeld met verschillende soorten Dao Yin. Voor zover een korte geschiedenis van de Qi Gong.

Qi gong wordt ook vaak geschreven als Chi Kung en spreekt men uit als ’’tjie koeng’’.

Kanji Qi

Qi betekent: innerlijke levensenergie, het wordt vooral gebruikt als de algemene omschrijving van “energie” of “levensenergie”.

 

Kanji gong

Gong betekent: werken met, cultiveren en ontwikkelen.

Qi Gong oefeningen

Qi Gong oefeningen zijn rustige oefeningen die op ontspannen, harmonische en vloeiende manier uitgevoerd worden, in combinatie met een rustige, diepe buikademhaling.

Qi Gong leren doe je niet met je verstand, maar met je gevoel en met je lichaam. Uiteraard moet je eerst weten hoe je een oefening of beweging juist moet uitvoeren. Door de beweging te blijven herhalen wordt het een automatisme en hoef je er niet meer bij na te denken. Dit wordt ook wel Wu Wei genoemd, of “doen door niet te doen”. Met andere woorden op een spontane manier bewegen.

Medische Qi Gong

Bij Dim Mak Europe gebruiken wij de term Medische Qi Gong. Dat is de basis van de Qi Gong die wij gebruiken en dus ook wel basis Qi Gong genoemd.

Martiale Qi Gong

Wanneer men de basis Qi Gong oefeningen kundig is,kan men deze bewegingen verweven in alle krijgskunsten om zo de krijgkunst naar een hoger niveau te brengen. Daarop volgend kan men de bewegingen ook op een explosieve manier uitvoeren. Dit wordt Fa Jin genoemd. Het beoefenen van deze 2 manieren van Qi Gong noemen we Martiale Qi Gong.

Qi Gong lessen volgen?

Om Dim Mak te kunnen uitoefenen is ten eerste de kennis en kunde van Kyusho Jitsu en Qi Gong nodig. Dim Mak Europe biedt naast het Dim Mak lesprogramma ook een goed uitgebalanceerd lesprogramma in Qi Gong aan. Bij het Qi Gong lesprogramma bestaat de mogelijkheid om examens af te leggen in de graden van Qi Gong Ji-Chu om zo te kunnen doorgroeien tot leraar Qi Gong Ji-Chu.
Lessen worden wekelijks gegeven bij onze erkende Qi Gong scholen.

Icon Dim Mak Europe