Medische Qi Gong

Waarom Medische Qi Gong?

Voor de ontwikkeling en het behoud van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Bij Dim Mak Europe gebruiken wij de term Medische Qi Gong. Dit is de basis van de Qi Gong die wij gebruiken en dus ook wel basis Qi Gong genoemd.

Waarom Medische Qi Gong?

Qi Gong leren doe je niet met je verstand, maar met je gevoel en met je lichaam. Uiteraard moet je eerst weten hoe je een oefening of beweging juist moet uitvoeren. Door de beweging te blijven herhalen wordt het een automatisme en hoef je er niet meer bij na te denken. Dit wordt ook wel Wu Wei genoemd, of “doen door niet te doen”. Met andere woorden op een spontane manier bewegen. De aandacht kan zich dan op iets anders richten, bijvoorbeeld de stroom van de Qi door je lichaam.

De essentie van Medische Qi Gong gaat van 3 basisdoelen uit.
1. Een verbetering van je lichaamshouding
2. Regulering van je ademhaling en je bloeddruk
3. Ontspanning van je geest

Lichaamshouding

Om een verbetering van de lichaamshouding te bereiken, beginnen we met het skelet (het geraamte). Wanneer de gewrichten van het skelet niet voldoende soepel zijn, zal de algehele doorbloeding ook niet optimaal zijn. Hierdoor kunnen de gewrichten maar ook het weefsel eromheen vaster komen te zitten. Een lichaamshouding die langere tijd niet in een optimale positie staat, kan lichamelijke en zelfs geestelijke klachten veroorzaken.

Lichaamshouding Qi GongOm de gewrichten soepeler te maken doen we bij Qi Gong oefeningen waarmee we de spieren bij de gewrichten iets rekken zodat de bewegingsruimte van het gewricht groter wordt. Wanneer de gewrichten voldoende soepel zijn kan het skelet weer in de juiste positie komen.

Bewegen vanuit de skeletstructuur betekent niet dat de spieren niet gebruikt worden. Het is immers niet mogelijk om te bewegen zonder de spieren. Het belangrijke verschil is dat de beweging niet begint vanuit de spieren, maar vanuit het skelet (gewrichten en botten). De spieren ‘volgen’ als het ware het skelet en worden daardoor minder belast terwijl ze toch in beweging zijn. Vandaar dat er bij Qi Gong heel veel aandacht gaat naar de gewrichten en spieren en er hard gewerkt wordt aan een goede manier van staan, zitten en lopen.

Ademhaling en bloeddruk

Het tweede basisdoel is de ademhaling. Hierbij is het streven zo diep mogelijk (vanuit de buik) adem te halen. Om een goede diepe ademhaling te kunnen doen moet het middenrif (de borstkast) voldoende ontspannen zijn om zo de longen volledig te kunnen vullen met zuurstof. De ademhaling gaat in harmonie met de Qi Gong beweging (oefening). Door goed adem te halen is de zuurstofopname in het bloed veel beter. Bij een verbetering van de lichaamshouding kan het bloed beter stromen. Dit in combinatie met een goede ademhaling zorgt ervoor dat er meer zuurstof in het lichaam kan stromen. Dit bevordert onze algehele gezondheid en vitaliteit. Een lagere en diepere ademfrequentie wordt ook bereikt wanneer de skeletspieren zich meer kunnen ontspannen. Qi Gong kan zelfs van invloed zijn op de bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan hierdoor lager worden en een lage bloeddruk kan hoger worden.

Ontspanning van je geest

Ontspanning van je geest met Qi Gong Ji-Chu

Bij Qi Gong ben je onbewust ook meditatief bezig. Terwijl je de Qi Gong oefeningen aan het doen bent, is de aandacht voortdurend bij jezelf en bij de oefening. Met andere woorden in het hier en nu. Andere afleidende gedachten worden uitgebannen. Vandaar ook dat Zen behoort tot een van de hogere vormen van Qi Gong. Ook bij Mindfulness, de westerse afgeleide van Zen, wordt veel Qi gong gebruikt.

De lessen en stages van Medische Qi Gong kunnen gevolgd worden zonder enig connectie met een krijgkunst.

Naast de Medische Qi Gong geeft Dim Mak Europe les in Martiale Qi Gong om zo vanuit de Kyusho Jitsu te kunnen werken naar het Dim Mak.

Qi Gong lessen volgen?

Om Dim Mak te kunnen uitoefenen is ten eerste de kennis en kunde van Kyusho Jitsu en Qi Gong nodig. Dim Mak Europe biedt naast het Dim Mak lesprogramma ook een goed uitgebalanceerd lesprogramma in Qi Gong aan. Bij het Qi Gong lesprogramma bestaat de mogelijkheid om examens af te leggen in de graden van Qi Gong Ji-Chu om zo te kunnen doorgroeien tot leraar Qi Gong Ji-Chu.
Lessen worden wekelijks gegeven bij onze erkende Qi Gong scholen.

Icon Dim Mak Europe